Výbava profesionálneho kuchára
V každom gastro podniku sú kuchári či už šéfkuchári alebo len pomocníci, ktorí sa starajú o to aby kuchynske naradie bolo pripravené pre prácu k tomu vykonávanú. Každý kuchár si tiež stojí za vlastným názorom, samozrejme každý profesionálny kuchár, ktorý už má za sebou rôznorodé skúsenosti. Vybavenie kuchára je úplne individuálne, každý podľa svojich potrieb. Kuchári, ktorí sú spokojní s vybavenosťou gastro podniku alebo iných si svoje vlastné kuchynske naradie nenosia. Naopak kuchári, ktorí majú dlhoročnú skúsenosť so svojimi nožmi o ktoré sa starajú a nosia v špeciálnej taštičke na to predurčenej.
Vybavenie celkovej
Medzi kuchárom a jeho sadou nožov existuje pevný vzťah, ktorý pretrhne len zhrdzavená čepeľ. Kuchári majú svoju ostrú kolekciu vždy po ruke a sú na ňu nefalšovane hrdí. Spôsob, akým sa o nože starajú, môže odrážať ich povahu a schopnosti. Kuchár, ktorý rešpektuje svoje kuchynské nože, ich funkcie a potreby spravidla rešpektuje aj svoje okolie. Na kolegu, ktorý si svojich oceľových parťákov naozaj váži, sa môže spoľahnúť celá kuchyňa. Ten, kto sa dobre stará o svoj nôž, s ním zvyčajne vie výborne zaobchádzať. Dôkladne nasekané bylinky, bezchybne vykostené jahňacie alebo tenký rez steakom je úsilie, ktoré kuchár vloží do vyleštených a ostrenie nástrojov, ušetrí energiu v kuchyni. Kuchári, ktorí vnímajú starostlivosť o dobrý stav svojich nožov tiež ako povinnosť, oveľa lepšie preberajú zodpovednosť za vybavenie kuchynské potreby a reštaurácie, za ingrediencie aj za výsledok, ktorý nesie ich neviditeľný podpis. Pozornosť, ktorú kuchár venuje svojim nožom, je dôkazom, že si váži toho, čo má – nielen blýskavé čepele, ale aj svojej práce a svojho pracoviska. Medzi nožom, rúk a mozgom kuchára sa elektrizujú pocity, ktoré dokáže popísať len kuchár sám a hocikedy ani ten nie. Vlastné nôž, na ktorý sa môže stopercentne spoľahnúť, a skúsenosti, ktoré mu dodávajú istotu, sú dôležitým motorom, ktorý poháňa sebavedomie a výkon.
Nezabudnite že ani ten najkvalitnejší a najdrahší nôž z nikoho profesionála neurobí, to je vec prístupu. Dobrý kuchár, ktorý svoju prácu berie vážne, sa pozná rýchlo – pravidelne brúsi (nielen) svoj nôž, umýva ho po každom použití, vracia ho do kvalitného obalu a chápe, že najlepší brúskou v kuchyni je disciplína.